• Home
  • >
  • Elektronica ontwerp gunstig toepassen

Elektronica ontwerp voor apparaatbesturing. Wat is het voordeel van maatwerk elektronica ontwerp

Elektronica ontwerp


Wat is het voordeel van maatwerk elektronica ontwerp

Lees hier wat uw voordeel kan zijn een elektronica ontwerp op maat. Kostenbesparing door:

  • Integratie van sensorelektronica
  • Integratie van actuatorsturing
  • Minder bedrading, kortere montagetijd, dus minder fouten
  • Eenvoudige programmering, zoals een PLC
  • Eenvoudigere klantondersteuning

Sensoren

Bij veel apparaten worden als sensoren, standaard industriële sensoren gebruikt. Die zijn handig, bv 0-24V. Maar echt goedkoop zijn ze niet, en vaak ook wat groot.

Dan loont het al snel om deze bij de elektronica ontwikkeling te vervangen door een elektronische sensor op een PCB. Ter verduidelijking een paar voorbeelden:

Een termo-coupler temperatuur meting

Om een termo-coupler uit te lezen is speciale elektronica nodig. Dit is voor bv. PLC’s verkrijgbaar als interface van bv € 40 - 80 per ingang.

Wanneer er toch al een printplaat wordt ontworpen, kan deze elektronica er voor ongeveer € 15 aan worden toegevoegd.
Heeft u er 3 nodig, dan bespaart dat al € 200.

Een krachtmeet brug (Loadcell)

Kracht of gewichtmeting wordt vaak gedaan met een rekstrook brug. Hiervoor wordt een meetversterker gebruikt om een 0 - 10V signaal te maken.

Ook hier geldt: Wanneer er toch al een printplaat wordt ontworpen, kan de meetversterker voor ongeveer € 15 worden geïntegreerd.
Speciale firmware kan tevens voor een hoge signaal-ruis verhouding zorgen.

Uitgangen

Ook aan de uitgangszijde kan een gunstig resultaat behaald.

Relais

Wanneer de uitgangsstromen niet te groot zijn (bv onder de 10A) zijn er ook relais in printuitvoering beschikbaar. Dat spaart bedrading en montagetijd van de print naar een extern relais uit en verhoogt de betrouwbaarheid. Per uitgang is de besparing vaak tussen de € 10 en 20.

Ook Solid State relais kunnen op de print worden opgenomen, waardoor er nieuwe mogelijkheden ontstaan, zoals soft-start bij motoren.

Servo sturing

Bij aansturing van regelkleppen is de geïntegreerde elektronische oplossing goedkoop en robuust te maken, en ook flink goedkoper dan de standaard interfaces.

Bij het aansturen van vooral kleine motoren, zijn de verschillen enorm. Een geïntegreerde oplossing kost dan ca € 12 - 20, tegen een standaard motor driver van € 100 - 150.
Heeft u er bv. 2 nodig, dan bespaart dat al € 200.

Programmeren

Voor veel besturingssystemen is het mogelijk deze als PLC te programmeren. Daarvoor hebben wij een software ontwikkelomgeving waarmee u PLC-taal (IEC 61131-3) kunt gebruiken. Dan kan kunt u op grafische wijze, o.a. via Function block diagram (FBD) en Sequential Function Chart (SFC), een overzichtelijk programma maken.
Ook wanneer wij het programma voor u schrijven, kunt u er indien gewenst zelf makkelijk mee verder. Bovendien wordt PLC-programmeertaal op vele technische opleidingen onderwezen, waardoor PLC-programmeurs beter beschikbaar zijn dan anderen. Zo wordt uw elektronica ontwikkeling iets dat kosten bespaart en terwijl u flexibiliteit behoudt.


Zo’n elektronica ontwerp moet degelijk worden aangepakt om te vermijden dat delen meer dan eén keer ontwikkeld en getest moeten worden. Daarom besteden we, afhankelijk van de productiegrootte, veel tijd aan de analyse en optimalisatie.

Onze specialiteit komt het beste tot zijn recht wanneer u ons over uw gehele oplossing laat meedenken.

Wij gaan deze uitdaging graag aan. Neemt u de stap?


Klik op de links om meer te weten te komen over embedded elektronica ontwikkeling of besturingselektronica.


Wilt u weten hoe ú op uw besturing kunt besparen?
Met een kort telefoongesprek weet u het al.