• Home
 • >
 • Realiseer in 3 stappen een veilig, gecertificeerd HVAC besturing

Een elektronische besturing op een printplaat

Realisatie in 3 stappen van een veilig, gecertificeerde HVAC besturing


De besturingselektronica

Bij apparaten zoals bv. HVAC, snoep- of drankautomaten, wordt vaak een besturingselektronica in de vorm van een printplaat gebruikt.
De printplaat vervangt een PLC maar is compacter, lichter en goedkoper en veel sneller in montage.
Bouwt u een HVAC systeem?   Een verwarmingsketel, een ventilatie- of koelingssysteem?
Dan heeft u een elektronische besturing nodig, die betrouwbaar en veilig is. Veelal moet het systeem ook voor veiligheid worden gecertificeerd, zeker wanneer bij storing, persoonlijk letsel kan ontstaan.

Project visie ontwikkeling

Bij de ontwikkeling van een systeem is het van belang eerst duidelijk te maken wie ermee gaan werken (installeren, onderhouden en repareren), wie het gebruiken en wie het gaan verkopen. Dit worden soms met een engelse term ‘steak holders’ genoemd. De visie beschrijft voor elke van deze partijen, welke verwachtingen zij zullen hebben, en wat zij belangrijk vinden.
Waarom? Uiteindelijk vertalen deze verwachtingen zich is eisen die aan het uiteindelijke systeem gesteld worden.

Voorbeeld: De ontwikkeling van een nieuwe verwarmingsketel.

 • Installateurs willen dat het compact is, eenvoudig aan te sluiten en vooral compatibel met bestaand systemen.
 • De eindgebruiker wil dat het veilig en gunstig geprijsd is en er geen omkijken naar heeft. Dat sluit periodiek onderhoud uit, of het moet ‘automatisch’ ingepland worden.
 • De verkopen wil een helder eenvoudig apparaat, waarbij iedereen makkelijk begrijpt wat de voordelen zijn. Maar tevens moeten er unieke voordelen zijn, boven concurrerende systemen. Bovendien moet zijn marge voldoende zijn.

Wanneer er tegenstrijdigheden zijn, moeten die op dit nivo opgelost worden. Vooral niet later (bv. als het prototype gereed is!).

Project Realisatie

In de realisatie stap kan de product visie vertaal naar technische vereisten. Maar steeds zó, dat geoptimaliseerd wordt naar de product visie. De product visie maakt het mogelijk dat de technische ontwikkelaars met de beste voorstellen kunnen komen, zonder tijd te verdoen aan voorstellen die niet geschikt zijn binnen de visie. Zo worden de kosten van de elektronica ontwikkeling) in de hand gehouden.
Met de technische eisen wordt vervolgens het product gebouwd.

Voorbeeld van de verwarmingsketel.

De besturing zorgt voor:

 • De normale werking (verwarming en heet tap-water)
 • Statistiek gegevens van de slijtage onderdelen (uren en inschakelen)
 • Meldt de statistiek gegevens via het internet aan het beheerssysteem
 • De installateur koppelt een installatie aan de locatie

Apparaat certificering

Alle apparaten dienen voorzien te zijn van de CE markering. Afhankelijk van het type apparaat zal daarvoor een veiligheidskeuring nodig zijn. Wanneer een verwarmingsketel stoort, en bv. niet stopt met verwarmen, kan brand ontstaan, met persoonlijk letsel tot gevolg. Daarom zal de elektronica voor de besturing van het apparaat zó gemaakt moeten zijn dat een 2de onafhankelijk circuit ingrijpt en zorgt dat geen oververhitting moglijk is. Via een keuring wordt het apparaat dan gecertificeerd.

De HVAC besturingen van Engineering Spirit zijn veilig gemaakt voor Classe 2, met performance level PL-d. Dat zorgt ervoor dat de veiligheidskeuring zonder vertraging kan worden doorlopen.

Programmering en uw invloed

Theoretisch kunt u de programmering volledig overlaten aan de elektronica ontwikkelaars). Toch komt er later een punt (meestal al vroeger) waarop u met nieuwe ideeën wilt kunnen experimenteren om het apparaat te verbeteren en uw concurrentie posities te behouden.
Dan is het heel praktisch wanneer u dit soort aanpassingen eenvoudig binnen het bedrijft kunt realiseren. Dat scheelt veel communicatie tijd, én u houdt de kennis binnenboord.

Dit is waarom het belangrijk is om vooruit te plannen en de besturingselektronica zó te laten uitvoeren dat het net als een PLC geprogrammeerd kan worden. Dus niet in C of C++, maar in de standaard IEC 61131-3 taal.
Prettig is dat PLC-programmering op vele technische opleidingen wordt onderwezen, waardoor PLC-programmeurs beter beschikbaar zijn dan C/C++ programmeurs. De IEC 61131-3 standaard zorgt ervoor dat iedereen ook nog een dezelfde taal spreekt…

Investering

Er is wel een eenmalige investering (voor de elektronica ontwikkeling) nodig, omdat het alleen de onderdelen bevat die voor díe toepassing nodig is. Die investering wordt dan over een aantal jaren productie wordt afgeschreven.\n

De uiteindelijke productprijs hang van een aantal factoren af en moet per geval bekeken worden. De belangrijkste factoren zijn natuurlijk het aantal en de batch grootte.


Wilt u weten hoe ú op uw besturing kunt besparen?
Met een kort telefoongesprek weet u het al.

PLC software development IDE

Een project bestaat dan uit de stappen:

 • Requirements / Het eisenpakket
 • Analyse
 • Globaal ontwerp
 • Elektronica implementatie
 • Elektronica kwalificatie
 • Klantacceptatie
 • Keuringen
 • Productie voorbereiding
 • Productie